Wednesday, 2, April, 2025
Utama Negeri Tragedi 1 Syawal: mayat kanak-kanak autisme ditemukan di sungai

Tragedi 1 Syawal: mayat kanak-kanak autisme ditemukan di sungai

oleh Ammar Haziq

BALING – Suasana Syawal di Kampung Landak Paya, Kupang, bertukar pilu apabila mayat seorang kanak-kanak lelaki berusia empat tahun, Mohamad Fayyad Affan Mohd Fakhri, ditemukan di dalam sungai selepas dilaporkan hilang dari rumahnya pada Jumaat lalu.

Kanak-kanak yang menghidap autisme ringan itu disedari hilang oleh keluarganya sekitar jam 12.50 tengah hari.

Rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan mangsa keluar berjalan kaki dari kawasan rumahnya menghala ke arah jalan kampung.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Baling, Penolong Penguasa Bomba Zulkhairi Mat Tanjil, memaklumkan bahawa pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 3:30 petang.

Pasukan penyelamat segera digerakkan ke lokasi kejadian, melibatkan pelbagai agensi seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), pasukan bomba sukarela, dan penduduk kampung.

Mangsa ditemukan oleh waris dan penduduk kampung di dalam sungai pada jam 2.50 petang sebelum pasukan penyelamat tiba.

“Setibanya di lokasi, anggota bomba membantu mengangkat dan membawa mangsa ke daratan. Mangsa telah disahkan meninggal dunia dan diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut,” kata Zulkhairi.

Operasi pencarian melibatkan seramai 52 anggota dengan radius pencarian sejauh satu kilometer yang dibahagikan kepada empat sektor.

Penglibatan penduduk kampung dalam usaha pencarian menunjukkan solidariti masyarakat setempat dalam menghadapi situasi tragis ini.

Operasi SAR yang tamat sepenuhnya pada jam 4.52 petang itu mencerminkan komitmen tinggi pihak berkuasa dalam menangani situasi kecemasan dengan efisien, meskipun dalam keadaan yang menyayat hati.

Artikel Berkaitan

© Copyright 2023 | kedahgazette.com