Saturday, 15, June, 2024
Utama Sukan PM lepaskan peserta cabaran automatif bagi Finale Akhir RFC

PM lepaskan peserta cabaran automatif bagi Finale Akhir RFC

oleh Ammar Haziq

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam melakukan pelepasan 26 kenderaan pacuan empat roda di Dataran Putra di sini bagi Finale Akhir Rainforest Challenge (RFC).

Anwar, yang tiba pada 5.20 petang dan disambut oleh Ketua Setiausaha Kementerian Perpaduan Negara Datuk Azman Mohd Yusof, Setiausaha Bahagian Kanan (Pengurusan) Kementerian Pelancongan Seni Budaya Datuk Shaharudin Abu Sohoy serta Pengasas merangkap Pengarah Rainforest Challenge and Rainforest Global Series Luis Wee, turut memberikan kata-kata semangat kepada peserta.

Dua puluh enam tahun lepas iaitu pada 23 Nov 1997, Anwar yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri telah menyempurnakan perasmian RFC pertama di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.

Wee berkata sepanjang 26 kali penganjurannya, RFC telah berjaya mengharumkan nama Malaysia di mata dunia seterusnya mencapai objektif mempromosi negara sebagai hab pelancongan sukan terutama destinasi penganjuran kejohanan sukan permotoran lasak bertaraf antarabangsa.

Beliau berkata RFC menduduki tempat ketiga daripada 10 pertandingan permotoran paling lasak di dunia sebaris dengan Dakar Rally, BAJA Race, Le Mans 24hr Race dan Isle of Man Race.

Wee berkata Perak dipilih untuk menganjurkan acara itu kerana memiliki pelbagai tarikan pelancongan serta flora dan fauna yang sesuai untuk aktiviti luar seperti sukan permotoran pacuan empat roda.

Kira-kira 300 peserta tempatan dan antarabangsa antaranya dari Rusia, Mongolia, China, Korea Selatan, Amerika Syarikat, Vietnam, India, Sri Lanka, Thailand, Jepun, Itali, Filipina serta Indonesia mengambil bahagian pada edisi kali ini.

Artikel Berkaitan

© Copyright 2023 | kedahgazette.com